woensdag 11 november 2009

Schouw: wie doet er ook mee?


In mijn bericht van 18 juli maakte ik melding van een schouw met bewoners van de wijk. Die blijkt al langer gehouden te worden. Misverstand: ik dacht dat de Deelgemeente dit organiseerde, maar het is de Dienst Gemeentewerken. Dus ben ik kennis gaan maken met organisator René Hanselman van Gemeentewerken en meegelopen met de schouw van die ochtend.

De schouwen worden gehouden op werkdagen van 10.00 tot circa 11.30 uur en starten bij het Buurtcentrum. Gemiddeld worden 4 schouwen per kwartaal gedaan.


De schouw vindt plaats langs een vaste jaarroute. Op de hoeken van bepaalde straten wordt in een cirkel van zo'n 25 meter gekeken naar zaken als zwerfvuil, onkruid en graffiti en naar de staat van groen, straatmeubilair en bestrating.


Gezamenlijk wordt een cijfer van 1 (zeer vuil en volledig kapot) tot 5 (zeer schoon en volledig heel) gegeven. Wel een goede manier: zo maak je het objectiever en minder vrijblijvend. Tenslotte kan je zo makkelijker bij een volgende ronde zien wat er wel of niet gedaan is.


Naast Gemeentewerken en uiteraard de bewoners nemen ook de Roteb, de dienst Stadstoezicht en een medewerker van de Deelgemeente deel aan de schouw.


René Hanselman van Gemeentewerken.


Graffiti onder de Gordelbrug. Niet de meest storende plek, maar ook bepaald geen artistiek hoogtepunt. Is de dader via zijn voetprofiel te achterhalen?


Toppunt van asociaal gedrag! De verwachte erecode dat er niet over andermans schilderingen wordt gespoten, blijkt er dus niet te zijn. Inmiddels is deze schildering op het electriciteitshuisje aan het Savornin Lohmanplein gerestaureerd.


Bedoelde graffiti.


Schouwende bewoonster.


Er lag die dag weinig zwerfvuil. Hoe moeilijk is het om je kapotte paraplu in je eigen vuilnisbak of de afvalcontainer te gooien?


Het natuurlijke afval kan soms ook wat teveel worden en dan is het goed dat het wordt opgeruimd.


Van de deelnemende bewoners hoorde ik dat het bepaald niet storm loopt bij de schouwen. Ik ving van een niet deelnemende bewoner de opmerking op: ze doen mijn straat niet. Jammer dat er zo wordt gedacht: van een schone en hele wijk heeft toch iedereen profijt?




De bestrating van de Insulindestraat. Op dat meetpunt wel één van de slechtste plekken in Bergpolder.


Zo 'herbestraten' lost niets op.


Leo Legen doet namens de Roteb mee aan de schouw.


René vertelde dat volgend jaar de schouw niet meer volgens een vaste jaarroute loopt, maar via een willekeurige route. Ook het systeem om vanuit een straathoek een omtrek van 25 meter te inventariseren, wordt aangepast. Dan wordt ook alles onderweg van het ene naar het volgende punt meegenomen.


Niet eens met de rapportcijfers? Loop dan zelf maar mee en geef je mening!
Kijk voor data op de agenda van het Buurtcentrum (klik hier) of neem contact op met REM.Hanselman@gw.rotterdam.nl

Geen opmerkingen:

Recente berichten