maandag 3 november 2008

Landelijke Bewonersdag Krachtwijken: volop enthousiasme!


Op 1 november werd de Landelijke Bewonersdag Krachtwijken in Utrecht gehouden. Deze dag werd georganiseerd door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken, kortweg LSA (www.bewoners.nl).
Het thema van de dag was 'Werk in uitvoering'. Een treffende naam, want er moet nog veel in de krachtwijken gaan gebeuren!


De afvaardiging van de Bewonersorganisatie Bergpolder in contact met één van de aanwezige organisaties: Huren van Buren. Klik op www.hurenvanburen.nl en je hebt meteen toegang tot hun website.




Eén van de vele andere organisaties die lieten zien hoe je actief kunt zijn in de wijk: www.kanwel.nl


Met veel enthousiasme en elan werd verteld over de projecten.




In de grote zaal werd de dag voorgezeten door Karin Bruers.


Mocht het even wat saaier worden, dan brengt Karin leven in de brouwerij.


De voorzitter van het LSA, Lorna Koenen, met een fel betoog. Zij vindt dat het allemaal veel te lang duurt voor er echt wat gebeurt. In sommige steden lopen projecten en gaat het de goede kant uit. Helaas scoort Rotterdam niet best: er moet nog veel gebeuren.

Zij benadrukte dat de projecten in de krachtwijken vanuit de bewoners moeten komen. Niet de gemeente of de woningcorporatie moet bepalen wat er gaat gebeuren.


Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes (de branche-organisatie van woningcorporaties) op de bank bij Karin. Vanuit de zaal kwam commentaar op het trage reageren van sommige woningcorporaties en het ontwikkelen en uitvoeren van hun ideeën, zonder dat die ondersteund worden door de bewoners van de wijk.


Ook Ronald Paping, directeur van de Nederlandse woonbond (www.woonbond.nl), benadrukte dat de bewoners centraal moeten staan in de aanpak van de krachtwijken. Door goede samenwerking van bewoners met gemeente en woningcorporaties kan veel meer bereikt worden.
Hij was positief over de tot nu toe gemaakte stappen.




Minister Ella Vogelaar ontbrak uiteraard niet op deze dag. Ook zij benadrukte de belangrijke rol van de bewoners en roemde het enthousiasme van de bewoners die zij op haar wijkrondes had gesproken.


Naast het geld voor de Vogelaar/Krachtwijken is ook geld beschikbaar gesteld in de vorm van vouchers (zie opnieuw www.bewoners.nl). Deze dames vertelden wat zij de afgelopen jaren hadden gedaan in hun wijk en wat zij bereikt hadden.


De drie gepresenteerde projecten kregen vouchers van de minister met bedragen tussen de € 1.000 en € 10.000.


Daarmee kunnen zijn hun projecten voortzetten of uitbreiden. Ze waren - terecht - trots op hun projecten en blij met de vouchers.


Ja, het gaat om geld.


Vouchers met het stempel 'goedgekeurd door de bewoners', want daar draaide het deze dag juist om: initiatieven van bewoners die serieus genomen moeten worden.






In kleinere zalen werden nog meer projecten toegelicht als de Buurtcamping in Amsterdam Slotermeer (zie www.buurtdrie.come2me.nl)...


...en het 'mijnmuseum' in Kerkrade. Nu denk je snel ' Wat moeten wij daarmee in Bergpolder'?

Bij dit 'mijnproject' gaat het er om dat ouderen vertellen over hun werk in de mijnen, de belangrijkste werkgever van Kerkrade tot de mijnen gesloten werden. Voor veel ouderen was dat een zwarte periode. Niet alleen komen de ouderen door dit project opnieuw met elkaar in contact en kunnen herinneringen ophalen, het is voor hen ook belangrijk om de volgende generaties over de mijnbouw te vertellen. Er ontstaat veel contact in de wijken en er is zelfs een museum ingericht.

Eén van de Bergpolder-ideeën is het 'verhalenhuis', waarbij bewoners uit Bergpolder aan anderen hun belevenissen vertellen. Oud aan jong en jong aan oud. Dat kunnen we dus met het 'mijnmuseum' in Bergpolder en goed voorbeeld doet volgen!




Vragen van de vele aanwezige krachtwijkbewoners.


Het meest kleurrijke project dat deze dag te zien was: Zina. Contact hebben met andere culturen en ondertussen een schoonheidsbehandeling krijgen. Zie www.zinaplatform.nl




Bergpolder saai? Kom maar op met ideeën, vraag de inventarisatie op en doe mee. Neem contact met de wijkregisseur of de Bewonersorganisatie Bergpolder (zie hiernaast voor mailadressen).

Geen opmerkingen:

Recente berichten